Kilang Penyapu

Nama saya Suhana, umur saya baru 15 tahun. Saya gagal dalam PMR, saya terus bekerja untuk meringankan beban orang tua. Saya telah terbaca sebuah iklan yang terpapar di kedai 7-Eleven. Jawatan kosong sebagai Operator Kilang Penyapu di Sg Besi dengan gaji yang lumayan. Hampir 6 bulan saya bekerja disana, walaupun saya dibawah umur tetapi saya diterima bekerja untuk jawatan sementara. Dan sepanjang saya bekerja disana saya tidak mempunyai apa-apa masalah, walaupun umur saya muda, tetapi perwatakan saya seperti anak dara yang meningkat remaja dan saya disenangi oleh semua pekerja disana lebih-lebih lagi pekerja lelaki kerana masing-masing cuba memikat saya, maklumlah ayam muda.....lalat pun tak berani hinggap!!!!

Dan saya senang berkomunikasi dengan rakan-rakan sejawat. Dan saya selalu ambil "overtime", maklum sajelah....claim yang lumayan. Saya tidak pernah kenal erti penat........Dan dalam masa yang begitu singkat saya telah dapat menyimpan wang dan berbelanja dengan sewenang-wenangnya.

Nak dijadikan cerita......., pada suatu pagi semasa bangun dari tidur, saya terus ke bilik mandi. Semasa hendak mandi saya telah lucutkan towel di badan saya. Alangkah terperanjatnya saya kerana saya lihat ada beberapa helai bulu yang kelihatan seperti bulu penyapu sampah tumbuh di kemaluan saya. Tanpa berfikir panjang, saya teruskan juga mandi,dan terus bersiap untuk ke Kilang Penyapu. Sepanjang perjalanan saya ke tempat kerja, saya terfikir mungkin saya sudah tidak sesuai lagi bekerja di sana (mungkin alergik penyapu).

Sesampai sahaja di Kilang Penyapu, saya terus bergegas jumpa Supervisor di bilik khas. Saya pun memberitahu hasrat saya untuk berhenti kerja pada hujung bulan nanti. Supervisor itu gugup sebentar kerana tidak menyangka keputusan saya itu. Mana taknya, saya tahu dia ada hati dengan saya......saya pun memberi alasan tidak dapat bekerja disitu lagi kerana alergik penyapu. Lantas disuruhnya saya tunjukkan tempat yang alergik itu. Saya pun apa lagi.....tanpa segan silu lagi terus menunjukkan bahagian sulit saya yang alergik itu.

Tetapi Supervisor saya tidak menampakkan reaksi terkejut......malah dia sendiri telah memberitahu saya dia pun alergik malah lebih teruk dari saya. Saya pun minta dia tunjukkan tempat yang alergik itu. Alangkah terperanjatnya saya, apabila dia membuka seluarnya saya ternampak bukan lagi bulu penyapu yang tumbuh malah ada batang penyapu sekali. Saya pun terus berhenti 24 hours dan terus keluar dengan seribu tanda tanya???????


Nukilan
m_noni@hotmail.com